STŘIHOVÁ
ÚPRAVA BIŠONKA. Bišon včerejška byl neupravená a
neorganizovaná bílá hromada chlupů.Bišon
dneška to je nepřeberná řada rozdílných
stylů stříhání z celého světa.Styl, který
chci představit, nemusí být nutně nejlepší,
ale po letech chovu bišonků, jejich velmi
úspěšného vystavování a jejich
profesionálního střihání jsem si vytvořila
svůj vlastní styl.Ovlivnil jej styl
částečně americký, anglický, ale
především ten ze severských zemí.Pro mne je,
ale absolutní jednička ,, norský‘‘ styl
paní Wivi-Anne Olsen majitelky chovatelské
stanice PETIT AMI.
Před každým
stříháním je nutné psa připravit, tak jak
je popsáno v článku PÉČE O BIŠONKA.
Poté můžete přistoupit k jeho úpravě
střihem.Konečný cíl střihu je, aby srst
bišonka vypadala, jako nadýchané prachové
peří.Nesmí na něm být žádná zacuchaná
místa.Celkový vzhled je hladký, upravený a
bez ostrých hran, přechodů a střihů.Má být
správně vyváženy, mírně delší než je
jeho výška.Pokud se budete snažit střihem
udělat z bišonka kvadratického psa budete
potírat požadavek standardu poměrného
obdélníku.(Například pes, který měří v
kohoutku 27 cm by měl mít délku těla 33 cm).(Obrázek).
POPIS
STŘIHU.
Popíši postup,
který se osvědčil mně.
1)
Elektrickým strojkem s hlavou výšky 1 mm
ostříhám okolí konečníku a plynule
pokračuji od něj následným protažením asi
3-4 cm nahoru proti spodní straně ocasu (obr.č.1).
2) Poté na všech nohách vyholím
přečnívající srst mezi jednotlivými
polštářky na spodní straně tlapek a srst
zastřihnu dokulata. Pokud pes strojek nesnese
srst vystříhám nůžkami (obr.č.2).
3) Vyměním u strojku střihací
hlavu za velikost 3 mm. Zvednu psa za přední
nohy, tak aby stál na zadních nohách a
vyholím bříško u fenek po druhý pár struků
(počítáno od zadních nohou) a u psů –
samců asi 5-7 cm nad pohlavní ústrojí a
celé jeho okolí (je to i z hygienických
důvodů – ulpívá zde moč a psík
nepříjemně páchne).
4) Postavím psa na všechny čtyři
nohy. Postupně nadzdvihnu, takřka do pravého
úhle s úrovní boku jednu zadní nohu po druhé
a vyholím asi 2 cm plochy těsně vedle šourku
či vulvy a částečně odholím vrchní část
vnitřní strany stehna (obr.č.3).
5) Předstoupím před psa a vyholím
po srsti půlměsíček v oblasti přední
části krku pod úrovní hlavy (obr.č.4).
6) Vyměním střihací hlavu na
strojku za velikost 13 mm. Opět zvednu psa za
přední nohy, tak aby stál na zadních nohách
a vyholím břicho kousek před první pár
struků od přední části těla. Hranice pro
vyholení jsou vnější strany bradavek (obr.č.3).
7) Předstoupím před psa a
prodloužím půlměsíček na přední straně
krku (obr.č.5).
Tímto pro mne
práce se strojkem končí pokud se jedná o
výstavní úpravu.
Další
pokračování práce se strojkem pokud se jedná
o kratší střih, kterému dávají mnozí
majitele přednost z důvodu následné
snadnější údržby a který lépe vyhovuje
domácímu prostředí popíši v závěru).
Pokud byl pes
stříhán naposledy ne více, jak před 3-4
týdny má zachované kontury z předchozího
stříhání. Práce na takovémto psu je
jednodušší při střihání kopíruji
existující kontury. Odstraňuji malé
množství srsti a psa v podstatě doupravuji,
bez velkého zásahu do střihu. Pokud pes
nebyl střihán delší dobu 2 a více měsíců
je třeba vytvořit tvar psa.
Po práci se
strojkem psa pročešu drapákem, nechám jej
oklepat a hřebenem s řídkými zuby srst
načechrám.
8)
Přistoupím k boku psa a sestříhávám
vodorovnou linii s úrovní zraku hřbet psa od
kořene ocasu až takřka ke kohoutku (obr.č.6). Určení délky srsti na hřbetě
záleží na stavbě těla. Pokud je pes
standardního formátu stříhám srst na
hřbetě asi na délku okolo + - 3 cm. Pokud je
pes na vyšších nohách srst na hřbetě
střihám co nejkratší a nechám více srsti na
břiše.Naopak pokud je pes takzvaně na
nižších nohách nechávám delší srst na
hřbetě a střihám velmi krátce na břiše.
(Bišon má lehce klenutou bederní partii
tudíž zde ponechám méně srsti než na zádi
či před kohoutkem).
9) Po té vytvořím zauhlení na
zadních nohách. Psa postavím do správného
postoje, stoupnu si vedle psa a vystřihnu V (obr.č.7). Začnu tvarovat linii zadních
nohou s propojením zadku a hřbetu (obr.č.7a). Pokud je pes delší v těle
ponechte více srsti na hraně přední části
stehna zadní nohy. Vystříhám patu a
zakulatím tlapky .Zadek je široký díky
svalnatým stehnům proto jej stačí více
méně kopírovat.
10) Posunu se k předku psa a vystříhám V na
hranici prsou a přední nohy (obr.č.8). Propojím oblast přední části
krku (je již před upravena strojkem), ramen a
boční části hrudníku plynule k vrchní
části vnější strany stehna (obr.č.9 + 9a).
11) Při úpravě břicha je velmi těžké
určit hranici, kde je začátek a kde konec.
Záleží skutečně na stavbě těla toho
kterého jedince. Stříhám jej na krátko,
abych dávala psu krátký a dynamický tvar.
Snažím se psa rozdělit pomyslně na 3 díly
aby byly stejné. Šířka přední nohy, prostor
mezi koncem přední nohy a začátkem hrany
zadní nohy a šířka stehna zadní nohy (obr.č.10). V této hranici vytvaruji srst na
břichu tak aby měla lehce zaoblenou linii s
nejnižším bodem u lokte a nejvyšším bodem u
vnější hrany přední části stehna.
12) Přední nohy ostříhám do sloupů se
zakulacenými tlapkami (obr.č.11). Nohy musí být v jedné linii s
rameny psa. Při pohledu z profilu vycházejí
přední nohy přímo z kohoutku. Obrys v oblasti
ramen je o něco výše nad horní hranou lokte v
místě, kde sval začíná směřovat dolů.
Srst v místě přechodu je velmi krátká (obr.č.12). Je třeba, aby pes při
střihání stál naprosto ve správném postoji,
jakékoli vybočení z linie správného postoje
má za následek špatný výsledek
ostříhání. Vyvarujte se tvarovat nohy do X
nebo O.
13) Nyní je čas kdy přistoupím ke
stříhání hlavy. Hlava je široká. Při
přímém pohledu tvoří oči a nos
trojúhelník. Tyto tři body jsou základem
kulatého střihu hlavy. Jsou ve středu hlavy.
Oči mají kulatý tvar a jsou orámovány
černým kožním pigmentem a pevně dány úhlem
mezi čenichem a čelem psa (obr.č.13). Vystřihám srst mezi vnitřními
koutky očí (jakoby tenkou čáru mezi
vnitřními koutky očí) a pokud je u
vnitřních koutku očí srst rezavá od slz
přiměřeně jí sestříhám.Neodstraňujte
srst mezi očima či na hřbetu nosu. Psovi by to
tuto partii zbytečně opticky prodloužilo a
nevypadá to hezky .Strmě zkosím linii
čupřiny tak, aby byla velmi krátká nad očima
a aby byla delší v místech kde se vzdaluje
očím. Čupřina se zvedá v po sobě jdoucích
kaskádách (obr.č.14). Místo zkosení by
nemělo přesáhnout příliš daleko za
vnější koutky očí. Oči musí být
viditelné při pohledu na hlavu jak ze předu,
tak ze strany. Odstraním různě se kroutící
řasy, velmi často dráždí oko, které pak
nepřiměřeně slzí.
14) Uši plynule přecházejí do kruhu bez
jakýchkoliv viditelných hran. Při natažení
směrem k nosní houbě upravím délku tam, kde
u nosní houby končí. To je důležité pro
vytvoření správného vzhledu hlavy .Po
nastavení délky uší provedu jejich jemné
šikmé zastřižení. Délka srsti na uších
mně určuje kolik srsti nechám na čumáku a
čelisti. U špičky čenichu nechám srst
kratší ( pokud zde jsou narezlé chloupky ty
sestříhám ) a zastřihnu do půlobloučku (obr.č.15). Při pohledu zepředu musí lebka
a uši tvořit celiství kruh bez výrazných
střihů, přičemž nejnižší bod uší
není níže než konce srsti na čelistích
pokud se na psa podívám z profilu (obr.č.16). Abych předešla vzhledu dvojité
brady vystřihnu mezi čelistními kostmi zespodu
jemný tvar písmene V. U hlavy je
nejdůležitější, aby atˇ se na ní
podíváte z kteréhokoli úhlu či strany byla
kulatá!!!.
15) Nyní střihám krk. Krk je vzdálenost
od temene hlavy ke kohoutku psa. Srst na této
části těla je vždy delší než na zbytku
těla. Krk střihám, tak abych zdůraznila jeho
délku a tím zároveň je zdůrazněno hrdé a
přímé držení hlavy. Krk nechávám
plnější. Postupně přejdu ze zakulacené
chocholky do prostoru krku, kohoutku a začistím
k linii hřbetu. Zastřihnu a zahladím boční
části krku (obr.č.17) Plnější srst na krku by měla
vypadat přirozeně a měla by zdůraznit dlouhý
krk a hrdé držení hlavy.
Tímto mám psa ve
TVARU . Nyní nastává fáze, kdy je třeba psa
několikrát přečesávat, čechrat srst a
zastřihávat nerovnosti v srsti a stále dokola
až je střih čistý, hladký bez viditelných
nerovností.
Pro dokonalý
vzhled psa upravovaného střihem jsou potřeba
roky praxe, stovky ostříhaných psů, cit pro
stavbu těla konkrétního jedince, perfektní
znalost standardu plemene, cit pro vyváženost
psa a v neposlední řadě dokonale připravený
a opečovávaný pes.
VŽDY SE VYVARUJTE
OSTRÝCH STŘIHŮ, OSTRÝCH HRAN, OSTRÝCH
LINIÍ.BIŠON MÁ BÝT ZE VŠECH STRAN OBLÝ.
LINIE ZAOBLENÉ A MĚKKÉ.
Krátký střih.
Nyní se ještě vrátím ke krátkému střihu,
který požaduje větší část majitelů
bišonků.
Postupuji, jako u předchozího střihu v bodech
1 – 5. Poté vyměním hlavu na strojku za
hlavu s výškou 13 mm a jezdím po těle psa po
i proti směru až je srst všude stejně
dlouhá.(Obr.č.18, 18a, 18b). S takto nakrátko sestříhaném
trupem psa propojím přední nohy, zadní nohy,
krk a hlavu. Vše je přiměřeně zkrácené s
ohledem na velmi krátce střižené tělo tak,
aby pes působil harmonickým dojmem a byl
zachován ač v krátkém střihovém provedení
jeho typický bišoní vzhled.
|
|
|
|
|
Obrázek |
Obrázek č. 1 |
Obrázek č.2 |
Obrázek č.3 |
Obrázek č.4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Obrázek č.5 |
Obrázek č.6 |
Obrázek č.7 |
Obrázek č.7a |
Obrázek č.8 |
Obrázek č.9 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Obrázek č. 9a |
Obrázek č.10 |
Obrázek č.11 |
Obrázek č.12 |
Obrázek č.13 |
Obrázek č.14 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Obrázek č.15 |
Obrázek č.16 |
Obrázek č.17 |
Obrázek č.18 |
Obrázek č.18a |
Obrázek č.18b |
Celý
článek STŘIHOVÁ ÚPRAVA BIŠONKA vyjadřuje
náš názor. Text, nákresy a fotografie jsou
výlučným majetkem chovatelské stanice
CHARNETT a jejich publikování bez našeho
souhlasu je trestně postižitelné a podléhá
autorským právům.
|