Bichon Charnett homepage

CH A R N E T T

Bichon Charnett - vstupte Bichon Charnett - Enter Bichon Charnett - Deutchland Bichon Charnett - Russian version

BICHON FRISÉ - BIŠONEK

Bichon Charnett homepage




STŘIHOVÁ ÚPRAVA BIŠONKA.

Bišon včerejška byl neupravená a neorganizovaná bílá hromada chlupů.Bišon dneška to je nepřeberná řada rozdílných stylů stříhání z celého světa.Styl, který chci představit, nemusí být nutně nejlepší, ale po letech chovu bišonků, jejich velmi úspěšného vystavování a jejich profesionálního střihání jsem si vytvořila svůj vlastní styl.Ovlivnil jej styl částečně americký, anglický, ale především ten ze severských zemí.Pro mne je, ale absolutní jednička ,, norský‘‘ styl paní Wivi-Anne Olsen majitelky chovatelské stanice PETIT AMI.

Před každým stříháním je nutné psa připravit, tak jak je popsáno v článku PÉČE O BIŠONKA.
Poté můžete přistoupit k jeho úpravě střihem.Konečný cíl střihu je, aby srst bišonka vypadala, jako nadýchané prachové peří.Nesmí na něm být žádná zacuchaná místa.Celkový vzhled je hladký, upravený a bez ostrých hran, přechodů a střihů.Má být správně vyváženy, mírně delší než je jeho výška.Pokud se budete snažit střihem udělat z bišonka kvadratického psa budete potírat požadavek standardu poměrného obdélníku.(Například pes, který měří v kohoutku 27 cm by měl mít délku těla 33 cm).(
Obrázek).

POPIS STŘIHU.

Popíši postup, který se osvědčil mně.

1)      Elektrickým strojkem s hlavou výšky 1 mm ostříhám okolí konečníku a plynule pokračuji od něj následným protažením asi 3-4 cm nahoru proti spodní straně ocasu (obr.č.1).
2)      Poté na všech nohách vyholím přečnívající srst mezi jednotlivými polštářky na spodní straně tlapek a srst zastřihnu dokulata. Pokud pes strojek nesnese srst vystříhám nůžkami (
obr.č.2).
3)      Vyměním  u strojku střihací hlavu za velikost 3 mm. Zvednu  psa za přední nohy, tak aby stál na zadních nohách a vyholím bříško u fenek po druhý pár struků (počítáno od zadních nohou) a u psů – samců asi 5-7  cm nad pohlavní ústrojí a celé jeho okolí (je to i z hygienických důvodů – ulpívá zde moč a psík  nepříjemně páchne).
4)      Postavím psa na všechny čtyři nohy. Postupně nadzdvihnu, takřka do pravého úhle s úrovní boku jednu zadní nohu po druhé a vyholím asi 2 cm plochy těsně vedle šourku či vulvy a částečně odholím vrchní část vnitřní strany stehna (
obr.č.3).
5)      Předstoupím před psa a vyholím po srsti  půlměsíček v oblasti přední části krku pod úrovní hlavy (
obr.č.4).
6)      Vyměním střihací hlavu na strojku za velikost 13 mm. Opět zvednu psa za přední nohy, tak aby stál na zadních nohách a vyholím břicho kousek před první pár struků od přední části těla. Hranice pro vyholení jsou vnější strany bradavek (
obr.č.3).
7)      Předstoupím před psa a prodloužím půlměsíček na přední straně krku (
obr.č.5).

Tímto pro mne práce se strojkem končí pokud se jedná o výstavní úpravu.

Další pokračování práce se strojkem pokud se jedná o kratší střih, kterému dávají mnozí majitele přednost z důvodu následné snadnější údržby a který lépe vyhovuje domácímu prostředí popíši v závěru).

Pokud byl pes stříhán naposledy ne více, jak před 3-4 týdny má zachované kontury  z předchozího stříhání. Práce na takovémto psu je jednodušší při střihání kopíruji existující  kontury. Odstraňuji malé množství srsti a psa v podstatě doupravuji, bez velkého zásahu do střihu. Pokud  pes nebyl střihán delší dobu 2 a více měsíců je třeba vytvořit tvar psa.

Po práci se strojkem psa pročešu drapákem, nechám jej oklepat a hřebenem s řídkými zuby srst načechrám.

8)      Přistoupím k boku psa a sestříhávám vodorovnou linii s úrovní zraku hřbet psa od kořene ocasu až takřka ke kohoutku (obr.č.6). Určení délky srsti na hřbetě záleží na stavbě těla. Pokud je pes standardního formátu stříhám srst na hřbetě asi na délku okolo + - 3 cm. Pokud je pes na vyšších nohách srst na hřbetě střihám co nejkratší a nechám více srsti na břiše.Naopak pokud je pes takzvaně na nižších nohách nechávám delší srst na hřbetě a střihám velmi krátce na břiše. (Bišon má lehce klenutou bederní partii tudíž zde ponechám méně srsti než na zádi či před kohoutkem).
9)      Po té vytvořím zauhlení na zadních nohách. Psa postavím do správného postoje, stoupnu si vedle psa a vystřihnu V (
obr.č.7). Začnu tvarovat linii zadních nohou s propojením zadku a hřbetu (obr.č.7a). Pokud je pes delší v těle ponechte více srsti na hraně přední části stehna zadní nohy. Vystříhám patu a zakulatím tlapky .Zadek je široký díky svalnatým stehnům proto jej stačí více méně kopírovat.
10)  Posunu se k předku psa a vystříhám V na hranici prsou a přední nohy (
obr.č.8). Propojím oblast přední části krku (je již před upravena strojkem), ramen a boční části hrudníku plynule k vrchní části vnější strany stehna (obr.č.9 + 9a).
11)  Při úpravě břicha je velmi těžké určit hranici, kde je začátek a kde konec. Záleží skutečně na stavbě těla toho kterého jedince. Stříhám jej na krátko, abych dávala psu krátký a dynamický tvar. Snažím se psa rozdělit pomyslně na 3 díly aby byly stejné. Šířka přední nohy, prostor mezi koncem přední nohy a začátkem hrany zadní nohy a šířka stehna zadní nohy (
obr.č.10). V této hranici vytvaruji srst na břichu tak aby měla lehce zaoblenou linii s nejnižším bodem u lokte a nejvyšším bodem u vnější hrany přední části stehna.
12)  Přední nohy ostříhám do sloupů se zakulacenými tlapkami (
obr.č.11). Nohy musí být v jedné linii s rameny psa. Při pohledu z profilu vycházejí přední nohy přímo z kohoutku. Obrys v oblasti ramen je o něco výše nad horní hranou lokte v místě, kde sval začíná směřovat dolů. Srst v místě přechodu je velmi krátká (obr.č.12). Je třeba, aby pes při střihání stál naprosto ve správném postoji, jakékoli vybočení z linie správného postoje má za následek špatný výsledek ostříhání. Vyvarujte se tvarovat nohy do X nebo O.
13)  Nyní je čas kdy přistoupím ke stříhání hlavy. Hlava je široká. Při přímém pohledu tvoří oči a nos trojúhelník. Tyto tři body jsou základem kulatého střihu hlavy. Jsou ve středu hlavy. Oči mají kulatý tvar a jsou orámovány černým kožním pigmentem a pevně dány úhlem mezi čenichem a čelem psa (
obr.č.13). Vystřihám srst mezi vnitřními koutky očí (jakoby tenkou čáru mezi vnitřními koutky očí) a pokud  je u vnitřních koutku očí  srst rezavá od slz přiměřeně jí sestříhám.Neodstraňujte srst mezi očima či na hřbetu nosu. Psovi by to tuto partii zbytečně opticky prodloužilo a nevypadá to hezky .Strmě zkosím linii čupřiny tak, aby byla velmi krátká nad očima a aby byla delší v místech kde se vzdaluje očím. Čupřina se zvedá v po sobě jdoucích kaskádách (obr.č.14). Místo zkosení by nemělo přesáhnout příliš daleko za vnější koutky očí. Oči musí být viditelné při pohledu na hlavu jak ze předu, tak ze strany. Odstraním různě se kroutící řasy, velmi často dráždí oko, které pak nepřiměřeně slzí.
14)  Uši plynule přecházejí do kruhu bez jakýchkoliv viditelných hran. Při natažení směrem k nosní houbě upravím délku tam, kde u nosní houby končí. To je důležité pro vytvoření správného vzhledu hlavy .Po nastavení délky uší provedu jejich jemné šikmé zastřižení. Délka srsti na uších  mně určuje kolik srsti nechám na čumáku a čelisti. U špičky čenichu nechám srst kratší ( pokud zde jsou narezlé chloupky ty sestříhám )  a zastřihnu do půlobloučku (
obr.č.15). Při pohledu zepředu musí lebka a uši tvořit celiství kruh bez výrazných střihů, přičemž nejnižší bod uší  není níže než konce srsti na čelistích  pokud se na psa podívám z profilu (obr.č.16). Abych předešla vzhledu dvojité brady vystřihnu mezi čelistními kostmi zespodu jemný tvar písmene V. U hlavy je nejdůležitější, aby atˇ se na ní podíváte z kteréhokoli úhlu či strany byla kulatá!!!.
15)  Nyní střihám krk. Krk je vzdálenost  od temene hlavy ke kohoutku psa. Srst na této části těla je vždy delší než na zbytku těla. Krk střihám, tak abych zdůraznila jeho délku  a tím zároveň je zdůrazněno hrdé a přímé držení hlavy. Krk nechávám plnější. Postupně přejdu ze zakulacené chocholky do prostoru krku, kohoutku a začistím k linii hřbetu. Zastřihnu a zahladím boční části krku (
obr.č.17) Plnější srst na krku by měla vypadat přirozeně a měla by zdůraznit dlouhý krk a hrdé držení hlavy.

Tímto mám psa ve TVARU . Nyní nastává fáze, kdy je třeba psa několikrát přečesávat, čechrat srst a zastřihávat nerovnosti v srsti a stále dokola až je střih čistý, hladký bez viditelných nerovností.

Pro dokonalý vzhled psa upravovaného střihem jsou potřeba roky praxe, stovky ostříhaných psů, cit pro stavbu těla konkrétního jedince, perfektní znalost standardu plemene, cit pro vyváženost psa a v neposlední řadě dokonale připravený a opečovávaný pes.

VŽDY SE VYVARUJTE OSTRÝCH STŘIHŮ, OSTRÝCH HRAN, OSTRÝCH LINIÍ.BIŠON MÁ BÝT ZE VŠECH STRAN OBLÝ. LINIE ZAOBLENÉ A MĚKKÉ.

Krátký střih.
Nyní se ještě vrátím ke krátkému střihu, který požaduje větší část majitelů bišonků.
Postupuji, jako u předchozího střihu v bodech 1 – 5. Poté vyměním hlavu na strojku za hlavu s výškou 13 mm a jezdím po těle psa po i proti směru až je srst všude stejně dlouhá.(Obr.č.
18, 18a, 18b). S takto nakrátko sestříhaném trupem psa propojím přední nohy, zadní nohy, krk a hlavu. Vše je přiměřeně zkrácené s ohledem na velmi krátce střižené tělo tak, aby pes působil harmonickým dojmem a byl zachován ač v krátkém střihovém provedení jeho typický bišoní vzhled.

Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte
Obrázek Obrázek č. 1 Obrázek č.2 Obrázek č.3 Obrázek č.4
         
Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte
Obrázek č.5 Obrázek č.6 Obrázek č.7 Obrázek č.7a Obrázek č.8 Obrázek č.9
           
Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte
Obrázek č. 9a Obrázek č.10 Obrázek č.11 Obrázek č.12 Obrázek č.13 Obrázek č.14
           
Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte Pro zvětšení klikněte
Obrázek č.15 Obrázek č.16 Obrázek č.17 Obrázek č.18 Obrázek č.18a Obrázek č.18b

Celý článek STŘIHOVÁ ÚPRAVA BIŠONKA vyjadřuje náš názor. Text, nákresy a fotografie jsou výlučným majetkem chovatelské stanice CHARNETT a jejich publikování bez našeho souhlasu je trestně postižitelné a podléhá autorským právům.